Yangın Suyu Deposu Projelendirilmesi

Sulu söndürme sistemlerinde en kritik hesaplamalardan biriside yangın su deposunun kapasitesinin belirlenmesidir. Bu konuda belirtilen hesaplamalar ve kriterler aşağıdaki gibi olmaktadır;
Sulu söndürme sistemlerinde en az bir güvenilir su kaynağı bulunmalıdır. Sulu söndürme sistemleri için kullanılacak su depolarının yangın rezervi olarak ayrılmış bölümleri başka amaçlar için kullanılmayacak, sadece söndürme sistemlerine hizmet verecek şekilde düzenlenecektir.
Sulu söndürme sistemleri tasarımında dikkate alınacak bina tehlike sınıfları ilgili tablolardan belirlenmelidir. Su deposu hacminin tayininde gerekli süre düşük tehlike için 30 dakika, orta tehlike için 60 dakika ve yüksek tehlike için 90 dakika alınacaktır.
Yağmurlama sistemi, yangın dolabı ve hidrant sistemi bulunan sulu söndürme sistemleri su deposu hacmi, tasarım esasları temel alınarak ve hidrolik hesap yapılarak belirlenir.
Yapıda sulu söndürme sistemi olarak sadece yangın dolapları sistemi mevcut ise su kapasitesi, TS EN 671-1 ve TS EN 671-2’ye uygun sistemlerde verilen tasarım debi değerlerinin tehlike sınıfları için verilen süreler ile çarpımı ile hesaplanır. Kullanım alanı yüksek tehlike sınıf değilse ve yapıda sadece yangın dolapları sistemi mevcutsa yangın dolapları binanın kullanım suyu sistemine bağlanabilir ve ayrı bir sistem istenmez.
Yapısı sadece çevre hidrant sistemi bulunması durumunda su ihtiyacı en az 1900 litre/dk debiyi 90 dakika süre ile karşılayacak kapasitede olmak üzere bina tehlike sınıflarına göre yapılacak hidrolik hesaplar ile belirlenecektir.

Seymenler Mühendislik olarak, başta Bursa ve İstanbul olmak üzere yangın tesisatı projesi konusunda imza yetkilerine sahip mühendislik bürosu olarak hizmet vermekteyiz. İşletmelerin yangın tesisatı periyodik kontrolü için gerekli olan yangın tesisatı projesi itina ile çizilmektedir. Detaylı bilgi almak için bizlere iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.