Mekanik Proje

Bir binanın yaşanılabilir, çalışabilir bir ortam olabilmesi için bazı konfor şartları gerekmektedir bunlar; ısıtma sistemi, soğutma sistemi, havalandırma sistemi, temiz su sistemi, atık su sistemi, sıcak su sistemi, yangın söndürme sistemi gibi çeşitli sistemlerdir. Binaların ve yapıların inşaat aşamasında iken yapılması gereken bu tür işler makine mühendislerin alanına girmektedir ve genel olarak Mekanik Tesisat ve Mekanik Proje olarak isimlendirilmektedir.

Mekanik Proje Nedir?

Makine mühendisleri tarafından çeşitli bilgisayar yazılımları aracılığıyla çizilen ısıtma, soğutma, yangın tesisatı, temiz su, pis (atık) su, sıcak su, havalandırma tesisatlarına ait projelere mekanik proje genel adı verilir. Mekanik projeler, mimari proje ve standartlarca belirlenen kurallara göre makine mühendislerince çizilir ve yetki belgesi olan mühendis tarafından onaylanarak yetkili kurumlara teslim edilir. Mekanik projeler, mimari projeye göre birçok mühendislik hesaplamasının yapıldığı özel bir mühendislik alanı olmaktadır ve bu alanda çalışan makine mühendisleri yetkili kurumlar ve makine mühendisleri odasından yetki belgesi almak zorunluluğundadır.

Mekanik proje alanı tamamıyla teknik bir iş olması sebebiyle müteahhitin yada herhangi bir kimsenin müdahalesi yada isteklerine göre şekil almayacak bir alandır ve bir yapının mekanik projeden bekledikleri aşağıdaki gibi olmaktadır;

  • Konfor (Yeni yapılan bir binanın yeteri kadar ısınamaması, birden fazla musluk açıldığında suyun azalması, giderlerin tıkanması gibi sorunlar yanlış mühendislik hesaplamaları sonucu gerçekleşmektedir. İyi bir mekanik proje bürosunun etkisi bu tür yapılarda çok daha net ortaya çıkmaktadır.)
  • Fonksiyonellik (Bir mekanik proje tasarımı sonrasında mekanik tesisat, istenilen işlevi tam anlamıyla yapabilmelidir.)
  • Güvenirlik (Mekanik proje teknik bir iş olması sebebiyle yüksek hesaplama ve mühendislik bilgisi gerektirmektedir.)
  • Sürdürülebilirlik (Günümüzün koşulları sürekli değişmekte ve doğal kaynaklar son hızla azalmakta, bu kapsamda sürdürülebilir mühendislik çözümleri, karbon ayak izi, uzun kullanım ömrü, sağlamlık, ileri teknolojiye yatkınlık, enerji tasarrufu, çevre hassasiyeti gibi birçok kriter öne çıkmaktadır. Mekanik proje ofisinin bu konularda bilgi sahibi olması ve hesaplamalarından bunları kullanması son derece önemlidir.)
  • Uygulama, Kullanım ve Bakım Kolaylığı (Mekanik proje ve mekanik tesisat işlerinin en önemli konusu, yapıya en az zarar verme, kolay bir şekilde kullanma ve bakımlarını rahatlıkla yapabilme özgürlüğüdür.)

Özetlemek istersek, bir yapının yada binanın projelendirilmesi aşamasında statik, elektrik, mimari ve mekanik proje olmak üzere dört proje dosyası hazırlanır. İnsan yaşamının konforu için mekanik projenin hesaplamasından uygulanmasına kadar geçen süre içerisinde en iyi hesaplamaların, en doğru malzeme seçimlerinin ve en iyi uygulayıcıların birlikte koordineli bir şekilde çalışması yer almaktadır. Bütün bu konulara ilaveten doğalgaz tesisatı projeleri, basınçlı hava sistemleri, güneş enerji sistemleri, yağmur suyu toplama sistemleri, akıllı bina çözümleri gibi birçok konuda mekanik proje kapsamı içerisinde yer almaktadır.

Seymenler Mühendislik olarak, uzun yıllara dayanan mühendislik tecrübemiz ve uygulama alanındaki kabiliyetimiz ile Bursa ve İstanbul başta olmak üzere tüm mekanik proje alanlarında yetkili mühendislik firması başlığı altında çözüm ortağınız olarak hizmet vermekteyiz. Bina ve yapılarınızın proje kontrolleri için bilirkişilik ve destek konusunda da her zaman yanınızda yer almaktayız. Mekanik proje hazırlanması ve keşif konusunda aşağıdaki alanlarda hizmet vermekteyiz;

Farklı konulardaki mühendislik çözümlerimiz ve stratejilerimiz için bizlere iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.