Yangın Dolapları Tesisatı Projelendirilmesi
Yangın tesisatı projesinde en önemli unsurlardan birisi de yangın dolaplarıdır. Yangın dolaplarının ne zaman konulması gerektiği ve projelendirilmesi yapılırken hangi temel kurallara dayanması gerektiğine dair hap bilgi kapsamında hazırladığımız yazı umarım faydalı olacaktır.
Yangın dolapları tesisatı projelendirilmesinde dikkate alınması gereken durumlar şunlardır;
Yüksek binalar ile toplam kapalı kullanım alanı 1000 m2’den büyük imalathane, atölye, depo, otel, konaklama, sağlık, toplanma amaçlı ve eğitim binalarında, alanlarının toplamı 600 m2’den büyük olan kapalı otoparklarda ve ısıl kapasitesi 350 kw’ın üzerindeki kazan dairelerinde yangın dolabı yapılması mecburidir.
Yangın dolapları her katta ve yangın duvarları ile ayrılmış her bölümde aralarındaki uzaklık 30 m’den fazla olmayacak şekilde düzenlenmelidir.
Yangın dolapları mümkün olduğu kadar koridor çıkışı ve merdiven sahanlığı yakınına kolaylıkla görülebilecek şekilde yerleştirilmelidir. Binanın yağmurlama sistemi ile korunması ve katlara itfaiye su alma ağzı bırakılması halinde yangın dolapları, ıslak tip yağmurlama branşman hattından beslenebilir ve aralarındaki uzaklık 45 m’ye kadar çıkarılabilir.
Hortumların saklandığı dolap ve kabinler gerekli cihazların döşenmesine izin verecek büyüklükte olmalıdır. Bunlar yangın sırasında hortum ve cihazların kullanılmasını zorlaştırmayacak şekilde tasarlanmalı ve sadece yangın söndürme amacı ile kullanılmalıdır.
Hortumlar, serme ve bağlama gibi becerilere sahip eğitilmiş personel veya itfaiye görevlisi olmayan yapılarda, yuvarlak yarı-sert hortumlu yangın dolapları TS EN 671-1’e uygun olmalıdır. Hortum, yuvarlak yarı-sert TS EN 694 normuna uygun, çapı 25 mm olmalı ve hortum uzunluğu 30 m’yi aşmamalıdır. Nozul (lüle) veya lansı kapama, püskürtme ve/veya fıskiye yapabilmelidir.
İtfaiye su alma ağzı olmayan yuvarlak hortumlu yangın dolap dizayn debisi 100 l/dak ve tasarım basıncı 400 kPa’ı geçmesi durumunda basınç düşürücüler kullanılmalıdır.
Yetişmiş yangın söndürme görevlisi bulundurmak zorunda olan yapılarda kullanılabilecek yassı hortumlu yangın dolapları TS EN 671-2 nolu standartlara uygun olmalıdır. Yassı hortum anma çapı 50 mm’yi ve hortum uzunluğu 20 m’yi geçmemelidir. Nozul (lüle) veya lansı kapama, püskürtme ve/veya fıskiye yapabilmelidir. Dolap dizayn debisi 400 l/dak ve tasarım basıncı 400 kPa olmalıdır. Baınç 900 kPa’ı geçmesi durumunda basınç düşürücü kullanılmalıdır.
Yangın dolap yerleşiminde yangın dolap hortumunun bütün alanlara ulaşabileceği dikkate alınmalıdır.
Seymenler Mühendislik olarak, Bursa ve İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’de yangın tesisatı projeleriniz itina ile çizilir, tüm mühendislik hesaplamaları güncel standartlara göre hazırlanır. Yangın tesisatı periyodik kontrolü için gerekli olan yangın tesisatı projeleriniz Seymenler Mühendislik aracılığıyla hatasız bir şekilde hazırlanmaktadır. Referanslarımız ve detaylı bilgi için bizlere iletişim kanallarımızdan ulaşabilirsiniz.
Yangın dolabı tesisatı konusunda birçok işletme gereken özeni göstermemekte. Yazınızdaki gibi projelendirme esaslarına uygun iş yapmanın önemi maalesef ki bir felaket sonrasında anlaşılıyor. Yangın tesisatı ciddi bir iş ve bu işin başı yangın tesisatı projesi. Sektöre kattığınız bilgiler için teşekkürler.
Sektörün içinden birisi olarak görüşlerinizde haklılık payınız yüksek. Güzel ve anlamlı değerlendirmeniz için çok teşekkürler.